Se Zásilkovnou je doprava zdarma.

Jak prát oblečení ze 100% organické bavlny: Podrobný průvodce

Čtení štítků

Moderní pračky mají různé programy praní. Některé jsou určeny pro velmi jemné prádlo, jiné pro sportovní oblečení nebo bavlnu. Vyberte program, který nejlépe odpovídá potřebám vašeho oblečení, a to dodržením pokynů na štítku oblečení. Tyto malé štítky obsahují důležité informace o doporučených teplotách praní, speciálních pokynech pro péči a varováních před potenciálním smršťováním nebo ztrátou barev. Sledování těchto pokynů je základem pro správnou péči o vaše bavlněné oblečení.

Teplota vody

Volba správné teploty vody je klíčovým faktorem při praní bavlněného oblečení. Pro barevné kusy je optimální používat studenou nebo teplou vodu (30-40 °C), což minimalizuje riziko smršťování a udržuje barvy intenzivní. Naopak, pro bílé kusy je bezpečné zvolit teplejší vodu (40-60 °C) s ohledem na odstranění případných skvrn a bakterií. V případě nejistot ohledně teploty praní můžete nalézt přesné informace na štítku oblečení.

Typ prádla Doporučená teplota praní
Barevné bavlněné oblečení 30 - 40 °C
Bílé bavlněné oblečení 40 - 60 °C
Ruční praní citlivých kusů Studená voda
 
Vhodný prací prostředek
 
Pro zachování kvality bavlněného oblečení je rozhodující volba správného pracího prostředku. Mějte na paměti, že měkký prací prostředek určený pro bavlnu minimalizuje opotřebení vláken a udržuje barvy živé. Taktéž se vyhněte agresivním chemikáliím, jako jsou chlóry a bělidla, které mohou poškodit vlákna.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů na péči a praní zajistíte, že vaše bavlněné kousky zůstanou krásné a odolné i po mnoha vypráních.