Se Zásilkovnou je doprava zdarma.

Jak prát oblečení ze 100% bavlny: Podrobný průvodce

Oblečení vyrobené ze 100% bavlny není pouze oděv, je to investice do pohodlí, kvality a trvanlivosti. Aby však tyto kousky zůstaly dlouho krásné a zachovaly si svou jedinečnou měkkost, je klíčové věnovat jim speciální péči.

V našem průvodci vám představíme osvědčené tipy na jejich péči, abyste si mohli naplno vychutnat všechny výhody tohoto přírodního materiálu. Zjistíte, jak se správně starat se o své bavlněné kousky, abyste si udrželi nejen jejich krásný vzhled, ale i pohodlí, které vám poskytují.

  1. Příprava před praním

    Před vložením oblečení do pračky je důležité jej připravit. Tato důkladná příprava může mít významný vliv na dlouhodobou kvalitu vašeho oblečení. Zajistěte, že jsou všechny zipy a knoflíky uzavřeny, abyste předešli možným zádrhelům. Dále doporučujeme otočit oblečení naruby, což pomáhá minimalizovat přímý kontakt s jinými kusy a zabraňuje opotřebení barev a struktury látky. Tímto pečlivým přístupem zajistíte, že prané oblečení zůstane v optimálním stavu po delší dobu. Významným krokem před samotným praním je také jeho roztřídění.

  2. Třídění oblečení

    Před samotným praním je zásadní provést pečlivé třídění oblečení, což pomáhá udržet kvalitu textilií a minimalizovat riziko nežádoucích problémů, jako jsou obarvení a poškození struktury materiálu. Existují dva hlavní faktory, podle kterých by mělo probíhat třídění – barvy a typ tkaniny.
    1. Třídění podle barev: Rozdělení oblečení na světlé a tmavé barvy představuje první krok k prevenci nechtěného obarvení. Při smíchání světlých a tmavých odstínů může dojít k přenosu barev, což způsobí nevzhledné skvrny a poškodí vzhled oblečení. Tím, že oddělíte bílé, světlé a tmavé kusy oblečení, minimalizujete riziko těchto nežádoucích barevných reakcí.
       


    2. Třídění podle typu tkaniny:Každá látka má specifické vlastnosti a vyžaduje odlišnou péči. Zde jsou některé obvyklé typy látek a způsoby, jak je identifikovat:


      Typ tkaniny Popis
      BAVLNA Přirozená vlákna z bavlny jsou měkká a pohodlná. Oblečení z bavlny je snadné rozpoznat podle jeho příjemného dotyku a prodyšné struktury.
      HEDVÁBÍ Hedvábí rozpoznáte podle jemné, lehké struktury a lesklého povrchu.
      VLNA Vlnu lze obvykle rozeznat od bavlny podle jejího jemného, měkčího vzhledu, který může mít nádech hedvábí, a charakteristické struktury vláken, která jsou obvykle delší a tvoří přírodní shluky, připomínající organický nebo nepravidelný vzor.
      SYNTETICKÉ MATERIÁLY (POLYESTER, NYLON) Syntetické materiály, jako je polyester a nylon, mají obvykle hladký a lesklý vzhled podobný plastu, nejsou viditelné přirozená vlákna, a často mají moderní a umělý vzhled, který se liší od přírodních materiálů, jako jsou bavlna nebo vlna.
      DENIM Denim je obvykle rozpoznatelný podle své charakteristické těžké a pevné džínoviny s diagonálním žebrováním, která vytváří robustní, odolný a tradiční vzhled
  3. Čtení štítků

    Nepřehánějte ždímací proces, protože to může způsobit ztrátu tvaru a pohodlí oblečení. Moderní pračky mají různé programy praní. Některé jsou určeny pro velmi jemné prádlo, jiné pro sportovní oblečení nebo bavlnu. Vyberte program, který nejlépe odpovídá potřebám vašeho oblečení, a to dodržením pokynů na štítku oblečení. Tyto malé štítky obsahují důležité informace o doporučených teplotách praní, speciálních pokynech pro péči a varováních před potenciálním smršťováním nebo ztrátou barev. Sledování těchto pokynů je základem pro správnou péči o vaše bavlněné oblečení.



  4. Teplota vody

    Volba správné teploty vody je klíčovým faktorem při praní bavlněného oblečení. Pro barevné kusy je optimální používat studenou nebo teplou vodu (30-40 °C), což minimalizuje riziko smršťování a udržuje barvy intenzivní. Naopak, pro bílé kusy je bezpečné zvolit teplejší vodu (40-60 °C) s ohledem na odstranění případných skvrn a bakterií. V případě nejistot ohledně teploty praní můžete nalézt přesné informace na štítku oblečení.

    Typ prádla Doporučená teplota praní
    Barevné bavlněné oblečení 30 - 40 °C
    Bílé bavlněné oblečení 40 - 60 °C
    Ruční praní citlivých kusů Studená voda
  5. Použití vhodného pracího prostředku

    Přebytek pracího prášku může způsobit, že se bavlna stane tužší. Proto doporučujeme použít menší množství a případně zvolit prací prostředek speciálně vyvinutý pro bavlnu. Volba správného pracího prostředku je klíčová pro zachování kvality bavlněného oblečení. Vhodný prací prostředek by měl obsahovat minimální množství chemikálií a barviv, což pomáhá udržet barvy živé a chrání vlákna před zbytečným opotřebením.



    Jak vybrat správný prostředek? Výrobce pracího prostředku často uvádí na etiketě nebo na svých webových stránkách doporučení pro použití. V sekci "Návod na použití" nebo "Vhodné pro" byste se měli dočíst, zda je přípravek vhodný pro bavlnu. Taktéž můžete sáhnout po pracích prostředcích označené jako "univerzální" nebo "všechny typy látek". Tyto prostředky jsou obvykle vhodné pro bavlnu i jiné běžné tkaniny. Jelikož jsou navrženy tak, aby byly šetrné k různým materiálům.
    1. Bez obsahu agresivních chemikálií: 

      Vyhýbejte se pracím prostředkům s vysokým obsahem agresivních chemikálií, jako jsou chlóry nebo bělidla. Tyto látky mohou poškodit bavlněné vlákno a způsobit jeho postupné opotřebení.

    2. Certifikace a označení:
      Některé prací prostředky mohou mít certifikáty nebo označení, která potvrzují jejich bezpečnost a vhodnost pro specifické druhy tkanin. Například označení "hypoalergenní" může značit šetrnost vůči bavlně. Pamatujte, že každý materiál může reagovat různě, a proto je vždy dobré provést test na malém, neviditelném místě oblečení před tím, než začnete používat nový prací prostředek na celý kus.
  6. Bělení

    Pokud je to nezbytné, doporučujeme využívat bělicí prostředky bez obsahu chloru. Bělidla na bázi chlóru mohou totiž vyvolat nežádoucí vedlejší účinky, jako je žloutnutí materiálu a poškození vláken. Pro udržení kvality a estetiky bavlněného oblečení je tedy vhodné preferovat nechlorové varianty bělicích prostředků, které zajistí účinné odbarvování bez rizika negativních vlivů na textilní materiál.

    Zvláště u dětských oděvů, které přicházejí do přímého kontaktu s citlivou pokožkou dětí, je nutné dbát na to, aby používané bělicí prostředky byly šetrné k pokožce a zároveň zachovaly kvalitu textilie. Volba nechlorových bělidel tak představuje bezpečnější a šetrnější alternativu pro udržení čistoty a zachování pohodlí dětského oblečení.

    Díky dodržování těchto tipů na péči o naše dětské oblečení ze 100% bavlny si budete moci užívat jeho pohodlí a krásu dlouhodobě. Naše bavlněné kousky vám budou vděčné za péči, kterou jim věnujete, a vy si tak budete moci užívat jejich jedinečné vlastnosti. Vězte, že každý správný krok v péči o bavlnu přispívá k udržitelnosti, dlouhé životnosti oblečení a zároveň k ochraně životního prostředí.